Przepisy

Pieczarki z kapustą

Sposób przygotowania:

Marchewkę i pietruszkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulką podsmażamy na 1 łyżce masła. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę.
Wlewamy 1 szklankę gorącej wody z rozpuszczoną kostką rosołową, dodajemy liść laurowy i dusimy około 15 minut.
Na pozostałym maśle podsmażamy posiekane w plasterki pieczarki, łączymy z kapustą, mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Miękkie warzywa zdejmujemy z ognia, dodajemy jabłko starte na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy do smaku, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy.

Kapusta biała duszona
z pieczarkami

  • kapusta biała (50 dag)
  • marchewka (1 sztuka)
  • pietruszka (1 sztuka)
  • cebula (1 sztuka)
  • pieczarki (20 dag)
  • masło (2 łyżki)
  • Kostka do Smaku drobiowa WINIARY (1 sztuka)
  • liść laurowy (1 sztuka)
  • jabłko (1 sztuka)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • sok z cytryny (do smaku)



Biała kiełbasa z pieczarkami
i piwem

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 1 słodka papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanka piwa
  • majeranek, liść laurowy, ziarna jałowca, pieprz, papryka
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Białą kiełbasę gotujemy przez ok. 10 min w nieosolonej wodzie z dodatkiem majeranku, liścia laurowego i kilku ziaren jałowca. Później wyciągamy ją na talerz i czekamy aż wystygnie.
W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Obieramy pieczarki, kroimy cebulę na plasterki, paprykę kroimy w kostkę a czosnek zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy najpierw kiełbasę, później dodajemy cebulę i czosnek, a po chwili (nie za długiej, żeby czosnek nie zgorzkniał) wrzucamy paprykę i pieczarki, podlewamy piwem, posypujemy majerankiem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Dusimy tak długo, aż zostanie niewielka ilość płynu, który zmieni się w smakowity sosik. Na koniec doprawiamy pieprzem i papryką.

Jajka z pieczarkami



Jajka faszerowane pieczarkami

  • 4-6 ugotowane na twardo jajka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebulka
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy żółtko. Na patelni podsmażamy drobno pokrojone pieczarki z posiekaną cebulką. Mieszamy z żółtkiem i łączymy z majonezem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wypełniamy farszem miejsca po żółtkach w jajku. Odstawiamy do lodówki.



Grillowane pieczarki brązowe
z kaszanką

  • ok 15 brązowych pieczarek (średnicy ok. 5 cm)
  • 1 średnia cebula
  • 1 kaszanka
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem, podczas smażenia, łyżki wody, dzięki czemu cebulka dodatkowo zmięknie. Do gotowej szklistej cebulki dodajemy kaszankę bez szczewa pokrojoną w kawałki i na małym ogniu lekko podsmażamy, aż kaszanka zmięknie.
Pieczarki – odrywamy nóżkę i łyżeczką zręcznie usuwamy część z blaszkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane pieczarki grillujemy, najpierw od strony nóżki aby pieczarkę rozgrzać po czym obracamy i nadziewamy kaszanką z cebulką. Grillujemy bez płomieni na spokojnej temperaturze kilka minut dłużej licząc od momentu kiedy pieczarka puści soki.

Kaszanka z pieczarkami