Przepisy
Sposób przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulką podsmażamy na 1 łyżce masła. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę.
Wlewamy 1 szklankę gorącej wody z rozpuszczoną kostką rosołową, dodajemy liść laurowy i dusimy około 15 minut.
Na pozostałym maśle podsmażamy posiekane w plasterki pieczarki, łączymy z kapustą, mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Miękkie warzywa zdejmujemy z ognia, dodajemy jabłko starte na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy do smaku, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy.
Kapusta biała duszona
z pieczarkami
Biała kiełbasa z pieczarkami
i piwem
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę gotujemy przez ok. 10 min w nieosolonej wodzie z dodatkiem majeranku, liścia laurowego i kilku ziaren jałowca. Później wyciągamy ją na talerz i czekamy aż wystygnie.
W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Obieramy pieczarki, kroimy cebulę na plasterki, paprykę kroimy w kostkę a czosnek zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy najpierw kiełbasę, później dodajemy cebulę i
czosnek, a po chwili (nie za długiej, żeby czosnek nie zgorzkniał) wrzucamy paprykę i pieczarki, podlewamy piwem, posypujemy majerankiem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Dusimy tak długo, aż zostanie niewielka ilość płynu, który zmieni się
w smakowity sosik. Na koniec doprawiamy pieprzem i papryką.
Jajka faszerowane pieczarkami
Sposób przygotowania:
Jajka obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy żółtko. Na patelni podsmażamy drobno pokrojone pieczarki z posiekaną cebulką. Mieszamy z żółtkiem i łączymy z majonezem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wypełniamy farszem miejsca po żółtkach w jajku. Odstawiamy do lodówki.
Grillowane pieczarki brązowe
z kaszanką
Sposób przygotowania:
Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem, podczas smażenia, łyżki wody, dzięki czemu cebulka dodatkowo zmięknie. Do gotowej szklistej cebulki dodajemy kaszankę bez szczewa pokrojoną w kawałki i na małym ogniu lekko podsmażamy,
aż kaszanka zmięknie.
Pieczarki – odrywamy nóżkę i łyżeczką zręcznie usuwamy część z blaszkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane pieczarki grillujemy, najpierw od strony nóżki aby pieczarkę rozgrzać po czym obracamy i nadziewamy kaszanką z cebulką. Grillujemy
bez płomieni na spokojnej temperaturze kilka minut dłużej licząc od momentu kiedy pieczarka puści soki.